תל קטרה
מתוך עמוד ענן
תקציר
תֵּל קַטְרָה - תל עתיק בצפון העיר גדרה. בגבעה יש תצפית יפה על גדרה ויישובי הסביבה, על הרי יהודה במזרח, ועל רצועת חוף הים התיכון במערב ומה שביניהם.
הרחבה
היסטוריה על קצה המזלג: לפי הסברה זהו מקומו של הישוב קִדְרוֹן המוזכר בספר "מלחמות החשמונאים א" (מהמאה ה-2 לפנה"ס), ויתכן שהשם קטרה נגזר מהשם 'קדרון'. המקום מזוהה גם עם היישוב המקראי גְּדֵרָה המוזכר בספר יהושע. החרסים שנמצאו במקום מעידים על כך שהמקום היה מיושב עוד בתקופת הברונזה הקדומה ועד לתקופה הביזנטית.
בעת החדשה, לפני קום מדינת ישראל, היו במקום שני ישובים: היישוב היהודי 'גדרה' שהוקם בשנת 1884 על-ידי הבילויים על שטחים חקלאיים שנקנו מתושבי קטרה, ובמקביל – על הגבעה ממול - הכפר הערבי 'קטרה'. עם פרוץ מלחמת העצמאות ולאחר הקמת מדינת ישראל, היוו אנשי 'קטרה' איום בטחוני על גדרה והיישובים הצפוניים לה, ובקרב בין חטיבת גבעתי לאנשי הכפר, העדיפו אנשי קטרה לעזוב את הכפר לעיר רמלה, על מנת למנוע אבדות רבות בקרב תושביהם. בעת הקרב נהרסו מרבית בתי הכפר עד לייסוד. במרוצת השנים נבנו שכונות המגורים של גדרה לכל צדדיה, ולא נותר זכר ליישוב הערבי. השכונה הוותיקה בצמוד לתל נקראת 'שכונת קטרה'. כמו כן, צפונית-מזרחית לגדרה נוסד בשנת 1949 המושב קדרון, לאורך גדתו הדרומית של נחל שורק.
בפסגת התל הוקם ב-2017, ביוזמה פרטית, מצפה קורל ע”ש קורל קינן ז”ל שנפטרה בגיל 22 באופן פתאומי, ובו שולחן וספסלי מנוחה. בחודשים פברואר ותחילת מרץ, פורחים בגבעה מרבדים של תורמוסים סגולים/כחולים אשר צובעים את הגבעה בגוונים מרהיבים.
ההגעה למקום: נכנסים לגדרה, מגיעים לרחוב שפרינצק פינת רח' הג"א ופונים לכיוון צפון, אחרי כ-150 מ' רואים את הגבעה.
פברואר 2021
סיווג: תל
נגישות: ברגל
מקור:סוניה כהן-אהרונוב
תאריך עדכון: 2/11/2021 20:31:34
קישורים חיצוניים