בור יוסף
מתוך עמוד ענן
תקציר
3 בארות סמוכות זו לזו שנחפרו לעומק מי התהום הגבוהים כאן בשל מבנה העמק. הבאר הראשונה המערבית נמצאת בתוך חדר במבנה הישן הנמצא מדרום ולמרגלות התל. זו באר עתיקה היורדת לעומק של כ- 20 מטרים ככל הנראה במאה ה-17 נבנתה מעל הבאר מתקן שהפך את הבאר לבאר אנטיליה, (סוג של שיטה להעלאת מים מן הבאר) לאחר זמן כאשר השתכללה הטכנולוגיה, הורידו לתחתית הבאר צינור שחובר למשאבה והמים נשאבו במשאבה העובדת בסולר. כיום ניתן לראות את המבנה הנטוש וחלקו הרוס מעל הבאר, למבנה כמה חדרים ובהם חדר הבאר, חדר המשאבה בה נמצאת המשאבה הישנה. ומספר בריכות ובורות מים. בביקור במקום ב-10/01/12 היו מעט מאוד מים בתחתית הבאר. הבאר השנייה גם היא באר עתיקה היורדת לעומק של כ-15 מטרים בביקור הייתה יבשה, בתחתיתה קיננו יונים. בבאר ברזלים וקורות ברזל מהסוג המוכר מתקופת הבריטים כגון אלו שהיו בעין מבוע.
הבאר השלישית סמוכה לבאר השנייה אך היא חדישה יותר לא ברור מאיזו תקופה, גם היא באר מדופנת היורדת לעומק של כ-8 מטרים בקרקעיתה צומח עץ תאנה, סביב פתח הבאר בנויות שקתות באבן, ניכר כי באר זו חדישה בהרבה יותר מחברותיה. תעלה חיברה בין הבארות וניתן להבחין בחלק משרידי התעלה בשטח.
תמונה מהמאה ה19 של הבאר:
http://www.ynet.co.il/PicServer2/24012010/2451696/23_wa.jpg
הרחבה
במקור היו כאן שני בארות, המילה דות היא מילה נרדפת לבור וכפי שלמדנו במסכת ראש השנה "התוקע לתוך הדות או הבור" כך ששני בורות הינן דותין, בארות אלו היו מקורות המים של העיר דותין שישבה ממש בתל הצמוד להן, וכפי שהאיש הפוגש את יוסף טועה בשדה "את אחי אנוכי מבקש" ואומר לו האיש "שמעתי אומרים נלכה דותינה"
האם כאן באר יוסף? ובכן לציין כי גם ביר ג'נזור הסמוכה לכאן מצפון מערב, גם היא מזוהת כבור יוסף. ובכול מקרה היו אלו מקור המים של העיר המקראית דותן, באר שכזו הייתה מקום מפגש הרועים בשעות הבוקר בעת היציאה למראה, ובשעות אחה"צ ערב לאחר שובם מהמרעה, ככל הנראה אם יוסף רוצה לחפש אחרי אחיו הרועים את הצאן הוא לא ילך לחפשם בכל העמק רחב הידים, אלא יחכה ליד מקור המים בו יפגשם אם ביציאה או בחזרה מהמרעה, ועל כן ככל הנראה כאן היה המקום בו פגש את אחיו וכאן בשל הנוף רחב הידיים של העמק, יכלו אחיו להבחין בו מרחוק בטרם קרב אליהם ולומר האחד לשני "וַיֹּאמְרוּ אִישׁ אֶל-אָחִיו הִנֵּה בַּעַל הַחֲלֹמוֹת הַלָּזֶה בָּא" אך הבור עליו הושלך הוא צריך להיות בור רגיל המתייבש בעונת הקיץ וכפי שמעיד הכתוב "והור ריק אין בו מים" והוא צריך להיות בור שלא ניתן לצאת בכוחות עצמו, אך ניתן להושיט יד ולמשוך את יוסף מן הבור. ובור כזה יכול להיות כל בור רגיל בסיבה הקרובה. שרוב הסיכויים שלא נשתמר עד ימנו אלו.
ראוי לצין גם כי קיימת מסורת נוספת מהמאה ה-16 לספירה, המזהה את בור יוסף באתר הנקרא "גוב יוסף" באזור המרוחק מאוד צפונה מכאן.
סיווג: אתר היסטורי
נגישות: הכל
מקור:Bm, עמית הורן, Eitanh53, מאיר רוטר
תאריך עדכון: 1/14/2012 20:25:12
קישורים חיצוניים