גבעה 113 - גבעת ארנון

מתוך עמוד ענן

קפיצה אל: ניווט, חיפוש
אנדרטת ארנון.JPG

   109 מ'

תקציר

הראשון מבין המשלטים שנכבשו במבצע יואב! במקום זה התחולל קרב במלחמת העצמאות בליל ה-17/18 באוקטובר 48, כאשר פלוגה ג' מגדוד 51 של חטיבת גבעתי (כיום שייך גדוד 51 לחטיבת גולני) תקף את המשלט כדי לפרוץ את הדרך לנגב דרך הציר המרכזי "מג'דל(אשקלון)-בית ג'וברין" כחלק מהתקפה על שאר משלטי הצומת (לימים צומת גבעתי).המשלט, בו ישבה פלוגה מצרית מוגברת, נכבש ותרם להצלחת הגדוד כחלק מ"מבצע יואב".

הגבעה נקראת ע"ש סמל יעקב ארנון שנהרג בהתקפה. בכיס חולצתו נמצא מכתב שיועד להוריו במקרה שיהרג בקרב ולא יחזור עוד.


במקום אנדרטה לזכר חללי גדוד 51 שנפלו בקרבות מלחמת העצמאות.

הרחבה

תוכן המכתב של יעקב: "אמא ואבא יקרים הערב אני יוצא לפעולה הגדולה אשר מטרתה להרחיק את הפולשים המצרים ממדינתנו. הפעולה היא רצינית למדי, כיון שהאויב מצויד במיטב הנשק ומספר אנשיו רב עד מאוד. אנחנו מוכרחים להרחיק את האויב משטח מדינתו , שהנגב הוא אחר משטחיה החיוניים - שטח מחייה למאות אלפי אנשים בעתיד הקרוב. אני יוצא הערב מתוך בטחון מוחלט שנחזור בנצחון. אני משוכנע, שנגיש שבקרוב לעמנו את המדינה העברית השלמה. יחד עם זאת יודע אני, שהסיכון עבור בודדים בתוכנו הוא גדול. ככלות הכל, - מי יודע במי יבחר הגורל כקרבן? אבל על אף שברור לי, שהסיכון האישי עבורי רב הוא, יוצא אני בהכרה מלאה . אסור בשום פנים ואופן לחשוב על עצמי. אני חושב רק על פתיחת הדרך לנגב, על שחרור שטח מדינתנו. אני יודע את הרגשתכם ברגע זה. הקרבתם את עצמכם תמיד עבורי. לא חסכתם עבורי עמל ודאגה. הייתי מפונק בבית, מפונק למדי. אולם חינכתם אותי תמיד להקרבה למען הציונות ועם ישראל- ועתה יוצא אני להגשים את המטרה. אני משוכנע שאחזור בשלום אליכם, אך אם יקרה משהו, סלחו לי על צאתי . אל תסלחו! אדרבה, היו גאים בכך ,למען כולנו יהא זה. בתקוה ובבטחון לחזור עם הנצחון, שלכם , באהבה רבה בלי גבול , יעקב.

בנובמבר 1947 התגייס לצבא, שירת בחטיבת "גבעתי" והשתתף בפעולות בסביבות יפו, חולון ובהדיפת ההתקפה על בית הקרן-הקיימת- לישראל בבית-דגון.

כן נטל חלק בהבטחת הדרך לדרום ובמערכות שער הגיא, לטרון, אשדוד, ועוד.

בין קרב לקרב לימד את חייליו גם פרק בתנ"ך. הוא נתברך באומץ-לב בלתי-מצוי ומילא תמיד את תפקידו מעל ומעבר לחובת הפקודה. היה בין כובשי כפר ג'וליס. לקראת מבצע "יואב" לפריצת הדרך לנגב, כיוון שהיה סייר מנוסה, קיבל את הפיקוד על כיתת-הסיור, והפך לסגן מפקד הפלוגה בעוד אינו קצין.

הכיתה היתה מורכבת ממפקדים בלבד והם יצאו לסייר ולאסוף מל"מ על מבואות המשלט המצרי בגבעה 113, שבצומת-הדרכים לנגב. במשך שלושה לילות סייר את הגבעה המבוצרת לאורך מאות מטרים וקיבל על עצמו להוביל את הפלוגה בהתקפה ביום הקרב. בהסתערות זו על הגבעה, החולשת על דרך התחבורה לנגב, נפל ביום י"ד בתשרי תש"ט (17.10.1948), והובא למנוחת-עולמים בבית- הקברות הצבאי בכפר ורבורג.

הגבעה שעליה נפל נקראת מאז "גבעת ארנון". "היומן הקרבי" שלו שנשאר בכתובים שופך אור יקרות על אישיותו ועל סדר המערכות והקרבות שנלחמו גיבורי ישראל למען כיבושה ותקומתה של מדינת ישראל.

סיווג: אתר קרבות
נגישות: רכב פרטי
מקור:משה לביא, עמית הורן, Marikriber, Tzafrirt1, היסטוריה על המפה
תאריך עדכון: 2/18/2017 19:41:37

קישורים חיצוניים

http://www.izkor.gov.il/HalalKorot.aspx?id=46691 DSC NIKON D70s Arnon Hill 113 - 14.JPG



כלים אישיים
גרסאות שפה
מרחבי שם
פעולות
ניווט
תיבת כלים