אלה אטלנטית

מתוך עמוד ענן

קפיצה אל: ניווט, חיפוש
אלהאטחמת.jpg

   814 מ'

תקציר

בתוך הנחל המדהים, שמהווה את יובליו הראשוניים של נחל ניצנה העצום, יש "צנירים" מטורפים מתצורת שבטה ובתוך הנחל ובמפנים הדרומיים והצפוניים המוצלים - אלות אטלנטיות מדהימות ועתיקות.

עץ האלה נזכר רבות בתנ"ך, וזיהויו עם סוג זה מקובל. השם העברי גזור משם האלוהות, רמז לקדושתו של העץ בימי קדם.

האלה מוזכרת פעמים רבות בתנ"ך ובמקורות, בשמה ובשם "בכא".

הסיפור הידוע ביותר הוא הסתבכותו של שיערו של אבשלום בענפי האלה עת רכב על הפרד כשמרד באביו. בעקבות הסתבכות הוא מת..

"וְאַבְשָׁלוֹם רֹכֵב עַל-הַפֶּרֶד, וַיָּבֹא הַפֶּרֶד תַּחַת שׂוֹבֶךְ הָאֵלָה הַגְּדוֹלָה וַיֶּחֱזַק רֹאשׁוֹ בָאֵלָה וַיֻּתַּן בֵּין הַשָּׁמַיִם וּבֵין הָאָרֶץ, וְהַפֶּרֶד אֲשֶׁר-תַּחְתָּיו, עָבָר. י וַיַּרְא אִישׁ אֶחָד, וַיַּגֵּד לְיוֹאָב; וַיֹּאמֶר, הִנֵּה רָאִיתִי אֶת-אַבְשָׁלֹם, תָּלוּי, בָּאֵלָה. (שמואל ב' פרק יח-ט'-י')

בצלה גם נהגו בימי קדם לקיים טקסי פולחן:

"ועל גבעות יקטרו, תחת אלון ולבנה ואלה כי טוב צילה"... (הושע ד' יג')

בימי המשנה היה מושב הדיינים בצל האלה:

"ורבי הורקנוס קרא תחת האלה בכפר עיטם..." (יבמות דף קו' ב')

משל ישעיהו הוא בין הידועים אשר המשיל את "חוזקו" של העם בימי יותם ליפיו של העץ בימי השלכת, כאשר ידוע כי מיד אחרי השלכת יהיה העץ ערום:

"...וְרַבָּה הָעֲזוּבָה, בְּקֶרֶב הָאָרֶץ. וְעוֹד בָּהּ עֲשִׂרִיָּה, וְשָׁבָה וְהָיְתָה לְבָעֵר: כָּאֵלָה וְכָאַלּוֹן, אֲשֶׁר בְּשַׁלֶּכֶת מַצֶּבֶת בָּם-זֶרַע קֹדֶשׁ, מַצַּבְתָּהּ.(ישעיהו ו' - יב'-יג')

הרחבה

האלה האטלנטית היא עץ גדול ורחב, שגדל בשטחים ערבתיים פתוחים, מהרי האטלס (מהם קבלה את שמה הלועזי הנפוץ- Mt. Atlas mastic tree) עד למרכז אסיה. לקראת השלכת מאדימים העלים ועפצים אדומים גדולים מתפתחים על העץ. שמה הערבי הוא בֻּטֻם אטלסי( بطم اطلسي). הלבלוב והפריחה חלים באביב וההאבקה נעשית על ידי הרוח והפירות מבשילים לקראת הסתיו. הפירות הבשלים נאכלים קלויים. על עצי האלה האטלנטית נוהגים להרכיב את האלה האמיתית שפירותיה הם הפיסטוק המפרוסם.

התנהגותן של האלות האטלנטיות ששייכות בכלל לאקלים האיראנו-טוראני הקריר מדהימות במונחי המדבר. העץ בשונה מכל עצי המדבר, שיבשים בקיץ, מלבלב באוגוסט בשיא הקיץ(!) ועושה שלכת בחורף כהרגלו באקלים הקריר.

רק בחלקיו הגבוהים של הר הנגב (בגובה של 800-1000 מ') שכמות משקעיהם מגיעה כנראה ל-200 ממ', נמצא את האלה האטלנטית כשהיא עולה גם במעלים הטרשיים. אך גם היא מצויה רק במעלים בעלי מפנה צפוני או במעלים בעלי מפנה דרומי שמוצלים ברוב שעות היום ע"י צוקים. ממחקרים שנעשו התגלה שגודל אגן הנקוז באזור הבנוי מסלעי גיר משוכבים היה כ- 250 דונם ל-9 אלות. ואילו ל-7 אלות שגדלו מתחת משטחי סלע היה 1.5 דונם. יש להביא בחשבון גם את היקלטות נבטי האלה הדורשים משטר מים יציב וזה מתקיים בבית גידול של משטחי סלע (כמו החלמוניות בנגב שגדלות מתחת למשטחי הסלע של תצורת שבטה). ולכן בכל מקום בו תצורת שבטה שולטת- יש סיכוי למצוא אלות אטלנטיות :) בג'בל הלאל שבצפון סיני נמצא עץ כבן 850 שנה (עד 1200!). כאן בנגב יש עצים כבני 400-450 שנים

סיווג: עץ. עצים
נגישות:
מקור:Tzafrirt1, Marikriber, Sashais
תאריך עדכון: 4/14/2019 08:49:48

קישורים חיצוניים

2019.03.29-174152.683.android.jpg



כלים אישיים
גרסאות שפה
מרחבי שם
פעולות
ניווט
תיבת כלים